В IT-сектора сме едни от най-напредналите в света

Най-добрите разработчици в офисите на Google и Facebook са българи, казва Александър Михайлов, основател на „Бета хаус“

3770 ~ 4 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Вашата фирма със стартиращ бизнес ли се занимава?

Да, започнахме такава дейност през юни. Нашият бизнес е co-working, много разпространена концепция за работна среда на Запад. Това е работно пространство за хора, които практически не се нуждаят от офис. Хора на свободна практика и хора със стартиращи бизнеси. Фирми, които тепърва прохождат или за специалисти, които са добри в своята област и които обаче работят от къщи или в кафене, или нямат социална и професионална среда.

Ние предоставяме всъщност нещо като еко-система за бизнес.

- Какво им предоставяте?

Инфраструктура срещу месечен наем, абонамент, който е изключително гъвкав. Човекът не се ангажира да наема офис, да сключва договори дългосрочно. Да го оборудва и обзавежда. Той идва с лаптопа си. Сяда на едно бюро. Започва да работи в нашия офис. Той е 1000 кв.м., от които  половината е офис. Другата половина е зала за събития и кафене.

И всъщност това затворя кръга на една работна социална среда.

- Има ли хляб в този бизнес? Знаете, че в кризата намаля търсенето на офиси.

Да, има. Естествено, че летните месеци бяха много слаби. Сега, през септември, се засилва търсенето и имаме доста обитатели в нашата „къща”, както ги наричаме, и те са от най-различни сфери.

- Наемателите на работно място на определени дни ли са?

Повечето са на месец. Стандартният ни абонамент е на месец. Може да се наема също бюро на ден, за определена седмица в месеца.

- Как ви дойде тази идея?

В Берлин, където завърших висшето си образование и живях 8 години, разработихме тази идея с колеги.

Тя не беше нова. През 2005 г. се появяват подобни пространства в САЩ и други места в Западна Европа. Плез 2007 г. започнахме да мислим как да направим подобно пространство в Берлин и през 2009 г. го открихме. Там е най-голямото подобно пространство в Европа - 2500 кв.м. с поток от хора от над 200 човека всеки ден. 200 различни човека, всеки за себе си, но всички на едно място. Идеята е там да могат да обменят знания и опит. Да се допитват един с друг, да намират конкретния специалист, който им трябва.

- Президентът Плевнелиев, когато беше в САЩ, се вдъхнови от идеята да се създаде високо-технологичен парк на подобен принцип.  Ще участвате ли и вие в този проект?

Все още не сме получили покана от президента за разговори. Като първо такова място в София и в България, предполагам, че едва ли има някой с повече ноухау и опит в тази индустрия. Но идеята за тех парка е малко по-различна. Той цели високи технологии и със сигурност не е излишно да има едно такова креативно и по-творчески настроено пространство.

- Какви хора идват да работят във вашата „къща”? Хора, които имат нужда в работата си от лаптоп, интернет и телефон и вие им ги предоставяте?

Не, човек идва, сяда с неговата си техника и работи. Той не плаща толкова за бюрото и за стола, колкото за  мрежата от контакти , която се създава. За събитията, които организираме, които обитателите  посещават.

- Софтуерните и IT-фирмите или отделни програмисти работят за други големи компании или създават свой продукт?

Има консултанти, които работят за големи компании, но те са по-рядко. Повечето са хора, които самостоятелно искат да стартират нещо. Започват от нулата и имат прекрасна идея, която разработват. Ние се явяваме като подкрепа със средата и с консултациите, които предлагаме. Последните са в рискови сфери като финанси, право, счетоводство. Обитателите ни се занимават предимно с интернет- бизнес.

- Новите технологии и бързият интернет създават възможности за работа от дома. С какво е привлекателна вашата идея?

Технологиите позволяват работното място да е от дома, кафенето, да е виртуално. Обаче технологиите не могат да дадат личния, директния контакт с хора. Нашата „Бетахаус“ е нещо като физическото измерение на Facebook и Twitter.

- На кого е хрумнала идеята?

Спорно е. Но за евангелист и пионер се смята Брад Нойнберг, който е германец, израснал в Сан Франциско, САЩ. Също и програмистът на свободна практика Гленсър, който в един момент решава, че му е изключително неефективно да работи в кафене или в къщи. В къщи самоорганизацията е голям проблем. В кафенето - шумът. Не можеш да си правиш срещи с клиенти. Тогава той решава да наеме с няколко приятели един апартамент, където да правят редовни срещи на хора, подобни на тях.  Да се събират на едно място, да закусват заедно, да обменят мисли и опит, после да стоят до 5 часа и да работят там. И във всеки един момент да могат да си комуникират, да се допитват, защото не всеки е специалист във всичко.

- Имате ли чужденци в къщата?

Да. Това е другото много позитивно нещо. Чужденците разчупват средата. Ние, българите, сме все още скептични, пасивни. Но като има чужденци, те са по-любопитни. Имаме американец, англичанин, датчанин, австралиец.

- Младите българи къде са в IT-сферата? Професори от български университети се оплакват от пасивност и липса на интерес у студентите.

Да. Но за това липсва среда. Много бих искал да го променим. Определено в IT-сектора сме едни от най-добрите в света.

Много сме напред като знания и умения.

Ще ви дам пример. Имахме на гости един от директорите на Сант клауд. Това е страшно успешна компания, нещо като Фейсбук в Сан Франциско, която тръгна от доста мащабен start-ur.

Един от директорите на Sound cloud живее в България от две години.

Никой не знаеше за това нещо. Ние случайно се срещнахме. Запознахме се, поканихме го  на една презантация. Дойдоха много хора, защото всички бяха учудени как е възможно това.  Естествено първият въпрос беше - защо е в България.

Неговият отговор беше: Като отидете в големите офиси на Google и Facebook в Сан Франциско и влезете в екипа на софтуерните разработчици, ще видите, че най-добрите от тях са българи. 

Подкрепи Economic.bg