В клубовете в София продължава да се пуши

По време на коледните и новогодишни празници закритите помещения на хитовите заведения бяха пълни с тютюнев дим, въпреки забраната

268 ~ 2 мин. четене

В столичните ресторанти, барове и дискотеки продължава да се пуши, въпреки оставащата забрана на закрито, установи проверка на Kmeta.bg. По време на коледните и новогодишни празници и началото на Новата година закритите помещения на хитовите столични клубове Mascara, Bedroom, Sin City, Марайа и Night Flight се пушеше спокойно. В повечето от кафенетата, при заявено желание от страна на клиента, се предоставя или пепелник, или стъклена чашка. Обикновено сервитьорите при запитване дали се пуши в заведението, отговарят с "да", но отговорност носи самият клиент.

В края на декември парламентът взе окончателно решение заведенията да останат свободни от тютюнев дим. Предложените изменения допускаха цигарен дим в обособени самостоятелни помещения в заведенията за хранене и развлечения. В игралните зали и казината идеята бе да се пуши напълно свободно, тъй като те са с нощен режим на работа.

Веднага след като депутатите отхвърлиха текстовете за отмяна на забраната, гражданска инициатива "България без дим" и над 30 пациентски, здравни и природозащитни организации, обединени в коалицията "За живот без тютюнев дим" приветстваха с облекчение отказа на народните представители да либерализират забраната за тютюнопушене на обществени места.

В края на миналата година пък сдружение "Зелени инициативи" предложи съставянето на черен списък на заведенията, неспазващи забраната за пушене на закрито. Организацията призова гражданите, бизнеса и медиите да подкрепят инициативата, като подават сигнали на електронен адрес z.iniciativi@gmail.com или на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/zeleniiniciativi. От сдружението посочиха, че "както винаги и с всеки закон в нашето общество стои въпросът за неговото спазване и санкционирането на нарушителите".

През 2013 година са извършени около 350 000 проверки за пушене на закрито, а наложените санкции възлизат на над 1 млн. лв.

Коментари: 0