ВМЗ ще изтегли кредит от КТБ "всеки момент"

Икономическият министър в служебното правителство е притеснен за състоянието за завода

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова Автор: Атанас Христов

Разтърсваното доскоро от стачки предприятие "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД Сопот (ВМЗ) ще изтегли кредит от публичната Корпоративна търговска банка АД. За това намекна днес при представянето на екипа си служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

"Много сме притеснени за ситуацията около ВМЗ Сопот. Работи се усилено по усвояване на кредит от КТБ", каза служебният икономически министър.

Изпълнителният директор на предприятието "Иван Стоенчев потвърди за Economic, са водени преговори за заема и вече те са на финалната права. Стоенчев беше категоричен, че кредитът ще бъде взет "всеки момент". Той обаче не пожела да каже колко пари ще бъдат изтеглени от КТБ, защото "няма право".

"Средствата ще се използват за материали, консумативи, горива и заплати на работниците - за финансиране на дейността на предприятието", обясни Стоенчев. "Искам да е ясно, за да спрат спекулациите със заплатите, не дължим възнаграждения на работниците освен един аванс, който трябваше да бъде изплатен на 14 март. До няколко дни ще бъде изплатен", добави шефът на ВМЗ.

В началото на февруари депутатите разрешиха ВМЗ да се приватизира без одобрена стратегия от Народното събрание (НС). Това стана с одобрените на второ четене промени в Закона за приватизация, с които беше отменено решение от 2011 г. за одобряване на Стратегия за раздържавяване на предприятието.

До изваждането на ВМЗ от забранителния списък се стигна, след като опитите за раздържавяване по определена от НС стратегия удариха на камък. Последният кандидат за покупка на 100% от акциите на ВМЗ - "Емко" се отказа, тъй като поставените от компанията условия бяха против действащата тогава стратегия.

Подкрепи Economic.bg