Валутните войни свиват световната търговия

Доклад на МВФ покзва, че търговията в света ще се увеличи с най-бавния темп от 2009 г. насам

Само три месеца след като най-големите развиващи се икономики продаваха долари в подкрепа на валутите си, политиците от Колумбия до Китай търсят начини да отслабят валутните курсове и да съживявят износа си, показва доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който прогнозира най-бавния растеж на търговията в света за последните три години. Това пише Bloomberg в свой анализ за валутния пазар.

Колумбийския министър на финансите Хуан Карлос Ечевери призова централната банка да  увеличи минималните покупки на долара от 20 млн. долара на ден, заявявайки, че страната се нуждае от "повече боеприпаси", за да съдейства за намаляване на песото в глобалната "валутна война".

Филипините забраниха чуждестранни средства в депозитни сметки и неочаквано намалиха лихвените проценти през юли, като песото удари четиригодишен връх. В Китай властите понижиха референтната лихва на юана и тя достигна най-ниската си стойност от ноември насам, което според Citigroup Inc. ще създаде "попътен вятър" за други азиатски валути.

Южна Корея и Чили също могат да отслабят валутните курсове, за да направят износа си по-евтин и конкурентен, според анализ на UBS.

Нa фона на всичките тези очаквания МВФ изчислява, че световната търговия ще се разшири с най-бавния темп от 2009 г. насам.

"Политиците ще станат по-агресивни", каза Бхану Бавежа от офиса на UBS в Лондон. "Укрепването на валутата в момента е в контраст със състоянието на икономиката", казва той. За това и никой не го практикува.
Търговците на валутните пазари се подготвят за разширяване на рейнджа, в който се движат валутите на страните от някои нововъзникващи пазари през следващите месеци.

Коментари: 0