Вдигат цените на билетите за междуградския транспорт

Според превозвачите оскъпяването ще е с около 1 лев на 200 км.

7368 ~ 1 мин. четене

Транспортните фирми обсъждат увеличение на цените на билетите за автобусни превози в страната от 1 август, пише "Стандарт". Превозвачите обвиняват рафинерията в Бургас за поскъпването, защото 47% от цената на билета се образува от цената на горивото, а само за две седмици дизелът е скочил с 20 ст.

От понеделник до морето ще плащаме с 1-2 лв. повече за билет, предупредиха шефовете на някои транспортни фирми. Техните разчети показват, че оскъпяването за клиентите ще е с около лев на всеки 200 км.

Според диспечерите на Централната автогара, тенденцията към намаляване на цените на горивата ще накара превозвачите да преосмислят решението си за повишаване на цените на билетите. Фирмите обаче не си спомнят за последните години да е имало такъв рязък скок на литър гориво - с 20 ст. за две седмици. За тях виновник за по-скъпите билети в разгара на лятото е бургаската рафинерия.

Според транспортните фирми в момента горивата у нас са по-скъпи от тези в Австрия, Румъния и Люксембург, а стандартът на живот в тези страни е по-висок от нашия.

Подкрепи Economic.bg