Велев: Бизнес климатът се влошава

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал основни проблеми са правораздаването и липсата на цифровизация на кадастъра

260 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бизнес климатът има нужда от сериозна промяна по редица негови съставки. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в интервю за БНР. "След успешната данъчна реформа, част от която беше Пламен Орешарски в едно друго време, бизнес климатът замръзна. По-скоро тръгна да се влошава, отколкото да се подобрява", категоричен е представителят на бизнеса.

Според него една от основните съставки на бизнес климата е сигурността на собствеността. "Тук имам предвид правораздаването и липсата на цифровизация на кадастъра. Само 18% е цифровизиран и от 4 години този процент не е променен", каза Велев.

Той уточни, че бизнесът много отдавна е готов с предложения за подобряване на бизнес климата. "Оценка на въздействието е нещо много важно, което е регламентирано да се прави - как един нормативен акт ще се отрази на условията, при които се прави бизнес. Такава оценка у нас не се прави. Смята се само колко ще струва на бюджета. А колко ще струва на бизнеса като че ли няма значение", каза Велев.

"Нямаме специализирана администрация, която да се бори срещу бюрокрацията. Колкото и да е странно, така е в културните държави, които имат висок БВП. Очевидно трябва да има такива звена в министерствата и общините", смята още той.

Подкрепи Economic.bg