Венецуела изгони трима дипломати на САЩ

Президентът Николас Мадуро обвини американците в "подпомагане и легитимиране на усилията за дестабилизация" на демокрацията в страната

112 ~ 1 мин. четене

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви в неделя вечерта, че е наредил "експулсирането на трима консулски служители на Съединените щати", обвинени, че са се срещали с протестиращи студенти, съобщи АФП. 

Президентът също обвини САЩ в "подпомагане и легитимиране на усилията за дестабилизация" на демокрацията в страната. Наредих на външния министър да обяви за персона нон грата и да експулсира трима американски консулски служители в посолството на САЩ. Да ходят да заговорничат във Вашингтон!",  каза президентът.

В изказване външният министър на Венецуела пък заяви, че правителството на президента Николас Мадуро "категорично отхвърля забележката на американския държавен секретар Джон Кери, тъй като тя представлява поредна маневра на властите във Вашингтон" за упражняване на влияние в Каракас.

Мадуро добави, че представител на Държавния департамент на САЩ се обадил по телефона на посланика на Венецуела в Организацията на американските държави във Вашингтон и предупредил, че евентуален арест на опозиционния водач Леополдо Лопес ще има негативни международни последици за правителството.

През последните две седмици във Венецуела избухнаха студентски протести, а миналата сряда демонстрация завърши с ожесточени сблъсъци, при които загинаха трима души и бяха ранени над 60 души.

Подкрепи Economic.bg