Матео Ренци получи мандат за създаване на кабинет в Италия

Кметът на Флоренция става днес най-младият премиер в Европейския съюз

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Лидерът на италианската Демократическа партия Матео Ренци получи днес мандат от президента Джорджо Наполитано за формиране на правителство, информира France Presse (АФП). 

По този начин оставката на досегашния премиер Енрико Лета дава възможност на 39-годишния кмет на Флоренция да стане най-младият министър-председател в целия Европейски съюз (ЕС). 

Младият политик посети президентството в Квириналския дворец към 11:30 - 12 часа българско време, карайки личния автомобил (вижте на снимката). По време на церемонията обеща да вложи „цялата си енергия, ентусиазъм и ангажираност”, за да реформира Италия.

След като получи от президента пълномощия за нов кабинет "Ренци", новоназначеният премиер обеща да положи всички усилия, за да доведе необходимите реформи до успешен край. Като свой приоритет той посочи "реформите на институциите, пазара на труда, публичната администрация и данъчните служби".

Предполага се, че новият кабинет ще встъпи в длъжност още тази седмица. За целта Ренци вече започна, макар и не без трудности, да съставя своя екип от евентуални членове на правителство. В тази връзка италианският вестник Corriere della Sera („Кориере дела Сера”) коментира, че Ренци ще има „отчаяна нужда от добри политически фигури”. Изданието предлага бъдещият премиер да заложи на „по възможност нови, но достатъчно опитни, за да не станат веднага роби на съветниците в министерствата”.

Подкрепи Economic.bg