Венецуела призовава жителите си да се откажат от Facebook

Министърът на затворите призова жертвите на шпионажа да подадат жалби и да потърсят обезщетения, за да "огънат икономиката на САЩ"

Автор: Божидара Иванова

“Скъпи сънародници,  изтрийте си акаунтите  във Facebook, защото без да знаете ставате информатори на ЦРУ.  Вижте случая „Сноудън””. Този призив бе отправен от министъра на затворите в Каракас Ирис Варела в Twitter, предаде ИТАР-ТААС.  Според Варела САЩ водят мащабна акция по следене на трафика в интернет и послушване на телефоните. Тя призова жертвите на шпионажа да подадат жалби и да потърсят обезщетения, за да "огънат икономиката на САЩ".

Министърът на страната, която предложи политическо убежище на американския разобличител Едуард Сноудън, открито заяви, че „американските служби следят хората”, като се позова на материал в бразилския вестник „Глобу”, който публикува карта на „приоритетите на подслушването”, в която са посочени държави като Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия, Китай и Русия. Публикацията е въз основа на разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Едуард Сноудън е бивш сътрудник на ЦРУ, който реши да разкрие тайните програми на САЩ, качвайки се на самолета за Хонконг. Той се сбогува окончателно с родината си. Едуард продължава да е блокиран в транзитната зона на московското летище „Шереметиево”, откъдето подаде молба за политическо убежище в над 20 държави, от които го приеха едва три латиноамерикански – Венецуела, Никарагуа и Боливия.

Коментари: 0