Гръцката държавна ЕРТ отново в ефир

Правителството ще я замести с ново дружество от есента

Месец след затварянето на държавната медия ЕРТ, правителството предприе стъпка към пускането на временен канал в очакване на ново дружество през есента, съобщава Reuters. От сряда сутринта по честотата на телевизията започна да се излъчва сигнал с логото на Гръцката обществена телевизия. Вечерта вече бяха пуснати програмите, които ще текат по канала до създаването на новата медия.

По-рано от министерството на културата заявиха, че в момента се набира персонал за новата обществена медия, който ще включва голяма част от 2656-те журналисти и служители от закритата ЕРТ. Новата медия ще се казва НЕРИТ, зад което се крие абревиетурата "ново гръцко радио, интернет и телевизия".

Ще има отворен конкурс за журналисти, обяви  министърът, отговарящ за обществените медии, Панделис Капсис. Законопроектът за новия канал, на мястото на ERT, вече е депозиран в парламента.

На 11 юни правителството на Андонис Самарас взе решение да спре телевизията, за да икономиса допълнителни разходи.  Според управляващите медията бе неефективна и е изяждала по 300 милиона евро на година.

 

 

Коментари: 0