ВиК дружествата ще намаляват по-бавно загубите на вода

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев предлага новите инвестиционни планове да са обвързани пряко с цената на водата

216 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложи на ВиК дружествата в страната нова схема за изготвянето на дългосрочните си бизнес планове. Това беше направено на редовното заседание на комисията днес, където председателят Ангел Семерджиев даде новите указания на ръководителите на водните дружества в страната.

"Водните оператори у нас се нуждаят от изготвяне на нови указания за изработване на бизнес плановете, като основната задача на тези планове е въвеждане на регулиране на услугите, увеличаване на инвестициите в този сектор и защита на правата на самите потребителите", коментира Семерджиев пред журналисти, след откритото обществено обсъждане на указанията за изготвяне на петгодишен бизнес план за развитието на дейността на ВИК операторите.

В новите указания се казва, че цената на водата ще бъде обвързана пряко с бизнес плановете, които ВиК дружествата са подали в ДКЕВР. По този начин дружествата ще имат гарантирани ценови нива на предлаганите услуги. "ДКЕВР ще трябва да прецени дали е оправдано изпълнението на мащабни инвестиционни програми, ако това би довело до голямо увеличение на цената", уточни Семерджиев.

Председателят на ДЕКВР отбеляза, че при изготвянето на новите бизнес планове, трябва да бъде променена и Наредбата за целевите нива на загубите, като бъдат определени по-допустими нива за намаляване на загубите.

Според Семерджиев бизнес плановете за 2013 г. трябва да осигуряват достатъчно възвращаемост на всеки от операторите, както и да определят неговото развитие и финансовата му стабилност. "По тази начин и ДКЕВР ще знае ценовите нива и качеството на предлаганите услуги, което гарантират операторите", каза още Семерджиев.

Той обясни, че в минали години бизнес плановете са били трудно изпълними, особено за малките дружества. Според него бизнес планът представлява гаранция за това, че няма да има водни дружества, които ще бъдат принудени да повишават цените на предлаганите услуги.

Той беше категоричен, че няма никакъв шанс "Софийска вода" да увеличи цените на предлаганите услуги с 14%, защото няма основания за подобно голямо повишение, заяви Семерджиев. Той добави, че предложението за въвеждане на социално поносими нива на цените на водата със сигурност няма да бъде въведено в столицата.

Подкрепи Economic.bg