Виното по Черноморието е качествено

Това е показала проверка на Изпълнителната агенция по лозата и виното

В заведенията на Черноморските курорти се предлага качествено вино, което отговаря на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки. Това показват проверките на Изпълнителната агенция по лозата и виното за фалшив алкохол по морето.

"Проверки се извършват и във вътрешността на страната, където има известни нарушения, но предлагането на нерегламентирано вино не е в този мащаб, който беше последните години", съобщи директорът на агенцията Красимир Коев, цитиран от Фокус.

Търсенето на бяло вино се увеличава и това се доказва от показателите за първото полугодие на годината. На вътрешния пазар реализацията е приблизително 47 млн. литра, в сравнение с 41,5 млн. литра за същия период на миналата година. Това е над 13% ръст.

Износът ни за първите шест месеца на 2011 година е 21,6 млн. литра, а за полугодието на 2012 година е 25,1 млн. литра, което пък е с 16% увеличение спрямо предходната година.

Световна е тенденцията за по-голямо търсене на бяло вино и за това последните две години има ръст на засаждане на белите вина у нас, допълни изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното.

Коментари: 0