Водата поскъпва в седем града

От ВиК дружествата в изтъкват като причина големите разходи и задържането на цената за дълъг период от време

204 ~ 1 мин. четене

Водата в София-област, Перник, Търговище, Ямбол, Силистра, Кърджaли и Исперих, ще бъде увеличена между с 3 и 8% от началото на ноември. Това стана ясно на днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което бяха разгледани исканията на дружествата за нови цени.

Основният аргумент е, че при повечето цената на услугата не е променяна от доста време. Последно в столицата цената беше увеличена с три процента през юли. До края на месеца експертите около Ангел Семерджиев трябва да решат за новите тарифи.

ВиК дружеството в Перник е обяснило исканото увеличение със земетресението в града през май. За да възстанови щетите, компанията е трябвало да започне спешни ремонти със собствени пари. От там уточниха, че ако увеличението е дори с 5 ст. по-малко от поисканото, парите за ремонт няма да стигнат, което ще доведе до сериозни аварии и дори режим на водата.

Останалите ВиК дружества също не са в добро състояние. По време на заседанието стана ясно, че повечето от тях имат големи загуби и увеличаващи се енергийни разходи. Много сериозни са и кражбите на вода, заради които дружествата също трупат загуби.

Подкрепи Economic.bg