Водим битка със съседите за привличане на инвестиции

Всички начело на ДКЕВР и КЗК трябват да бъдат сменени, заяви Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция и председател на икономическата комисия в парламента

208 ~ 4 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

-Г-н Димитров, промените в Закона за насърчаване на инвестициите бяха одобрени от депутатите. Българско гражданство срещу 500 хил. лв. инвестиция и право на пребиваване срещу покупка на имот за 600 хил. лв. Очаквате ли новите мерки за привличане на инвеститори да дадат реални резултати?

 В момента България води битка с други страни за привличане на инвестиции. Това е война, тъй като всеки един инвеститор преценява дали да вложи парите си в България, Румъния, Гърция или някоя друга страна в Европейския съюз или извън него. Така че мерките, които бяха приети, поставят България в по-добро положение от преди.

Особено важни са текстовете, които аз предложих и парламентът одобри. Става въпрос за т.нар. райони с висока безработица (Чуждестранни граждани да получават право на дългосрочно пребиваване в България чрез инвестиция от 250 000 лв. в икономически изостанали региони - бел. ред.)

В тези райони наистина трябва да направим всичко възможно за инвестиции и заетост. Затова и препоръчвам на всеки един народен представител да направи обиколка в Лом, Видинско, Пернишко и да види ситуацията. Ако там не бъде осигурена повече заетост и инвестиции, те съвсем ще се обезлюдят. Разбира се, че от тези райони ще продължи да има движение към големите градове, но е нужно да бъде съставена една реална и добре обмислена политика за районите с висока безработица. Аз виждам положителни неща в този закон.

 

Състезаваме се с други страни за привличане на инвестиции. Как са решени въпросите с даването на гражданството срещу инвестиция в съседните или близки до нас страни в ЕС?

Прегледал съм праговете за почти целия Европейски съюз и трябва да призная, че страни като Естония, Литва, Латвия имат по-ниски изисквания от България.

Това, което направихме с приемането на тези промени беше една първа крачка. В следващ момент може би ще се вземе решение изискваният да се намалят още.

Досега такава мярка не беше възможна, защото част от моите колеги се притесняват, че това би навредила на влизането на България в Шенген. За мен този страх е необоснован. Аз бях готов на още по-радикални мерки.

Трябва да погледнем към добрите примери в Европа. В момента това са Естония и Полша - едната по-малка, другата по-голяма страна. В тези две държави има сериозен растеж и на икономиката, и съответно на доходите. И двете страни имат ниски прагове. В Естония право на дългосрочно пребиваване се дава на чужденци срещу 15 хил. евро инвестиция. Това е много ниско изискване.

 

От левицата възразиха и срещу приемането на новата точка за даване на право на пребиваване у нас срещу покупка на имот за 600 хил. лв. Според БСП това отваря вратичка за изкупуване на недвижими имоти в крайгранични региони, заплашиха дори, че ще сезират Конституционния съд.

 В миналото много народи и страни са смятали, че ако отворят своите граници ще бъдат превзети от външни "нашественици". Днес целият ЕС е създаден на базата на концепцията за свободно пътуване и свободна търговия. Вижда се, че никой не е превзет и че хората сега живеят по-добре, икономиките им растат и доходите им растат.

Същата логика се прилага и за имотите. Няма защо да се поставя пречка пред това в България да бъдат купувани имоти. Ако някой реши да купи имот в България, това се отразява благоприятно за много други бизнеси. Не разбирам защо колегите от БСП са "против". Опитах се да вникна в аргументите им, но не успях.

 

Промените в Закона за инвестициите бяха одобрени, друго предложение, в изготвянето на което участвахте и вие, обаче беше отхвърлено. Става въпрос за идеята да се прекъсне практиката телекомите да могат едностранно да удължават договорите със своите клиенти.

Предложението е, когато се сключва договор от разстояние след определено време той да бъде подписан и на хартия. Потребителите ни сигнализираха за сериозни манипулации, злоупотреби, договори, за които не са давали съгласие.

Независимо, че транспортната комисия не прие нашето предложение, защото, както беше казано "не било това начинът", ние ще направим всичко възможно темата да се върне в парламента.

Имате предвид, че ще направите подобно предложение, но не в транспортна, а в друга комисия на парламента?

Да. Тази тема няма да отпадне.

 

На среща с президента коментирахте, че гражданските протести срещу високите сметки за ток се дължат на провала на държава в регулацията на монополите. Как виждате решението, какви мерки трябва спешно да бъдат взети?

Монополите, било то държавни или частни, ако не са обект на държавна регулация, се получават сериозни злоупотреби с тяхното господстващо положение на пазара. Проблемът в България е точно такъв.

На електроразпределителни дружества им се прави един държавен одит за 10 години. Моето предложение е на трите ЕРП-та, а и на НЕК, да им бъде правен задължителен одит всяка година. Според мен той трябва да бъде извършван от Сметната палата.

Другата мярка, която трябва да бъде предприета, е във всички контролни органи като ДКЕВР, КРС, КЗК съставът трябва да бъде сменен. В момента той в голямата си част е наследство от Тройната коалиция. Това са хора, които са пасивни, не са решителни, не предприемат мерки да защитават потребителите и икономиката. Трябва да се сложат хора с обществен авторитет, смели и с визия.

 

Одобрявате ли тогава назначението на новия шеф на ДКЕВР - Юлиана Иванова?

Аз не познавам тази жена. Това не е добър атестат. Аз си представях тази комисия да бъде ръководена от сериозни обществени авторитети, които заради името си няма да допускат нарушения на правилата и злоупотребяване с потребителя.

 

 Като председател на парламентарната комисия по икономика, енергетика и транспорт, как гледате на избора за новото ни туристическо лого. То беше доста критикувано през тези седмици.

Критиките са напълно основателни. И на мен не ми харесва логото. Имам чувството, че в последно време в България се правят опити да бъдат изхарчени едни пари, без да се търси постигането на най-добрите ефекти. Видя се, че и в самия туристически бранш не харесват новото лого...и с основание.

Подкрепи Economic.bg