Все по-редки са случаите на работа без трудов договор

Намалява и практиката да се точи ДДС

3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През годината сивият сектор отстъпва някои от традиционните си територии, като работа без трудов договор и източване на ДДС, но намира засилен израз в други - работа на фиктивни договори, осигуряване на по-ниски от действително получаваните суми, недеклариране на действителните доходи от населението. Това става ясно от национално представителни социологически проучвания, които показват, че традиционните прояви на неформалната икономика в България намаляват, а обществената нетърпимост към тях се повишава. Данните бяха изнесени на кръгла маса под наслов "Намалява ли сивият сектор в България?", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Министерство на финансите (МФ).

В общественото мнение са създадени ясно изразени нагласи за нетолериране на сивите практики, вижда се подобрена способността на работодателите и наетите лица за разпознаване на сивите практики, повишена е готовността на обществото за прилагане на действия за ограничаване и превенция на неформалната икономика, става ясно още от проучванията.

На кръглата маса бе представено и новата стойност на Композитния индекс "Икономика на светло", преизчислена на основа на актуалните данни за 2012 г. Измерителят мери светлата част на икономиката. Новата му стойност е 67.41, което е с 1.04 единици по-високо спрямо данните от 2011 г. Това показва, че предприетите мерки дават своите резултати, макар и с бавен нарастващ тренд, което може да се обоснове с продължаващата икономическа криза.

Подкрепи Economic.bg