Всички изпитни тестове в София са манипулирани

Не се знае от кога действа схемата за манипулиране на шофьорски изпити, обяви директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев

460 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

При всички изпитващи в София град, са намерени следи за манипулиране на изпитните тестове. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев по време на пресконференция в Министерство на транспорта, информационните технологиите и съобщенията, предаде "Фокус".

"Не се знае от кога действа схемата за манипулиране на изпити. Изпитващите, за да манипулират листовките, трябва да ги получат от някого. Оказва се, че кръгът от хората, включени в тази схема, е много голям. Сигналът е подаден за една фирма. Началникът на сектора е освободен. Всички теоретични изпити се провеждат само от служители на централна администрация. Пет от тези 19 изпитващи са със спрени права, това са хората, които са най-вътре в схемата. Ще започне наказателно производство срещу тях", заяви още Ганев.

Той обясни, че изпитните листовки са затворени в плик и са уникални. За един човек се пада един набор от въпроси, който не се пада на други водачи. Тази папка с листовки се подготвя в деня преди изпита. В деня на изпита, се събират хората, които са на изпит, и представители на учебните центрове. Тегли се листче, за да се види кой е изпитвачът, той тегли, проверява листовките, слага печат на папката и я дава на провеждащия изпита.

Тази практика е с цел да няма купуване и продаване на изпити. На 5 юли тази година в „Автомобилна администрация" постъпва сигнал, че в една фирма, ще бъде направен опит за продаване на изпит. При отиване във фирмата, представители на „Автомобилна администрация" виждат, че изпитът е започнал. На колегите им прави впечатление, че на листовките има сложени предварително белези, тоест се решават решени листовки. При проверката се оказва, че всички хора в залата работят с такива листовки. Взимат се листовките, дават им се нови (при даването се намира още една белязана), и изпитът приключва нормално.

Разпоредена е проверка в областния отдел, при която се установява, че жребият е манипулиран. При всички 19 изпитващи в "Автомобилна администрация", е установена манипулация. С макетно ножче се срязва пликът, в който има листовка, вадят се листовките, решават се, връщат се обратно, и се залепват с лепило. След започване на проверката, има масово отказване от явяване на изпити. В отдел „Листовки" се получават листовките, тоест има ясна отговорност на отговарящия за отдела, обясни директорът на "Автомобилна администрация".

Подкрепи Economic.bg