Всички прасета в България живеят по европейски

По данни на БАБХ 190 свинеферми вече покриват минималните изисквания за групово отглеждане на свине майки

4181 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всички 190 свинеферми в България, в които се отглеждат повече от 10 свине майки, покриват минималните изисквания за групово отглеждане. Това е официалното становище на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"В изпълнение на Наредба 21 от 14 декември 2005 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине, Българска агенция по безопасност на храните уведоми, Европейската комисия, че е изпълнила успешно плана за действие и считано от 1 януари 2013 г. всички 190 свиневъдни обекта, в които се отглеждат повече от 10 свине майки, покриват минималните изисквания за групово отглеждане на свине майки", се казва в становището.

В параграф 4 от Заключителни разпоредби на Наредба 21, е посочено, че от 1 януари 2013 г. държавите-членки гарантират, че свинете майки и женските свине се отглеждат групово през период, който започва четири седмици след заплождането и приключва една седмица преди очакваното раждане.

Стените на помещението, в което се намира групата, трябва да са дълги най-малко 2.8 метра. Когато групата е по-малка от шест животни, ширината на стените на помещението, в което се намират, трябва да е най-малко 2,4 метра.

Подкрепи Economic.bg