Втори ден гасят пожара на "Витоша"

Над 200 доброволци, пожарникари и горски се борят с огнената стихия

Борбата с пожара в резерват Бистришко бранище на "Витоша" продължава втори ден. Огнената стихия е обхванала площ от около 50 декара.

Запаленият участък е трудно достъпен и затова се гаси от въздуха. В борбата с огъня късно снощи се включиха два хеликоптера на българската армия. Машините се захранват с вода от Панчаревското езеро. Вертолетите са констатирали две огнища на пожара. Предполага се, че второто се е образувало от прехвърляне на искри от основното огнище.

Потушаването на пламъците днес продължава с участието на доброволци, горски и пожарникари. Оперативен щаб в столицата координира действията по гасенето.

До момента на място са се отзовали около 90 граждани, за да помагат за гасенето на пожара. Те са разделени на групи, с тях има и професионалисти, които да ги насочват и да им помагат.

"Няма опасност за хората от Бистрица и Железница", заяви пред бТВ зам.-директорът на "Пожарна безопасност" Васил Василев. Екипите се опитват да ограничат разпространението на пожара, най-вече към близките населени места. "Около 50 служители на горското също участват в гасенето. На място са и доброволци от офроуд дружества", поясни Василев.

Коментари: 0