Вторият опит за приватизация на БДЖ започва след две седмици

По думите на изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов критериите този път са силно занижени

Вторият опит за приватизация на "БДЖ-Товарни превози" ще започне след две седмици. Това каза за БНР изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК Емил Караниколов. По неговите думи критериите за допускане на кандидатите до процедурата са значително занижени.

Държавата спря първия конкурс заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. След цялостен анализ на Приватизационната агенция новата процедура ще е със срок от 77 дни. Този път изискванията за стратегически инвеститори са 300 милиона евро оборот за последните 3 години, 5 години опит в ж.п. превоза и 400 млн. лв. за финансови инвеститори за всяка от последните 3 години.

Караниколов каза, че потенциални инвеститори вече има. "Към момента считам, че има интерес от двама-трима инвеститори, но нека за момента да не ги споменаваме. Не е коректно да споменавам цена, защото като представител на държавата, ако кажа една цена, всички инвеститори ще искат да дадат по-малко от нея. Цената ще бъде горе-долу колкото е справедливата пазарна оценка. На края на тази, началото на другата година ние трябва да знаем каква цена сме получили като оферта", каза Караниколов.

Към днешна дата  БДЖ "Товарни превози" има задължения от 114 млн. лв.


Коментари: 0