Вълча яма за АЕЦ Козлодуй

Строителство на 7 блок, означава, че се строи нова ядрена централа

Автор: Таня Киркова

Въпросът на референдума „ да се развива или не ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа, е вълча яма за АЕЦ Козлодуй. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев за www.ecomomymagazine.bg по време на Конференция за ядрената енергетика, проведена  в БАН.

Оказва се, че според действащото законодателство и след създаването на проектна компания „АЕЦ Козлодуй-Нови мощност” , която започна да работи по изграждане на нови  7 и 8 блок  на  централата,  те са нова ядрена централа, каза и  Йордан Костадинов , изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” от  2001 до 2005 г.  Неговото становище е консултирано с експертите на АЯР/Агенцията по ядрено регулиране/.

 Това означава, че референдумът вече не е да има или да няма АЕЦ Белене, както се очакваше да се подразбира въпросът, а  да има или да няма ядрена енергетика, обясни Костадинов.

Той допълни, че е бил свидетел как е започнала сагата със затварянето на малките реактори – от първи до четвърти блок, и смята, че сега България върви по същия път  със сагата 5 и 6 блок.

Ако недай си боже референдумът е валиден и отговорът е „не” , значи нито ще изграждаме АЕЦ”Белене”, нито ще изграждаме 7-и блок на АЕЦ Козлодуй,  и след 5 или 6 години ще си отиде и АЕЦ „Козлодуй”, заключи бившият шеф на Първа атомна.  

В микса на електроенергията от различни мощности, атомният ток трябва да е 40-50%., в момента делът му е 35%, съобщи Костадинов. Сега цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар е между 45-47 лв.  40% от производството на електроенергия се продава на свободния пазар, от което централата формира 60% от приходите си.


Горивото формира около 20 % от цената, 17% са амортизационните отчисления, като голяма част от тях отиват за инвестиции. Докато през миналата година централата е могла да задели 140 млн.лв. за инвестиционната си програма.
АЕЦ "Козлодуй" е сред петте най-добри по безопасност централи в света, е показала завършилата в края на миналата година ОСАРТ Мисия .  Тя е сред първите 10 в света по използваемост на горивото, коментира Йордан Костадинов.

 

 

 

Коментари: 0