Вълканов: Инвестиции за милиарди съживиха рудодобива

България е на едно от първите места в Европа по производство на злато и на 4 по производство на мед, категоричен е собственикът на "Горубсо-Мадан"

4424 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Рудодобивът в България се съживи, след като вложихме милиарди от 2000 г. насам. Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" председателят на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" и собственик на "Горубсо-Мадан" Николай Вълканов. Той спечели и приза "Мистър Икономика" в конкурса на списание "Икономика". "През 2000 г. държавата беше ликвидирала рудодобива. След като попадна в ръцете на предприемачи, които разбират от тези дейности, секторът се съживи. За да се съживи обаче бяха инвестирани милиарди", обясни Николай Вълканов.

Преди 10 месеца той стана и собственик на "Горубсо-Мадан", след като предприятието беше докарано до ръба на фалита от бившия собственик Валентин Захариев. "Миналата година през март и април в "Горубсо Мадан" имаше стачки, каквито и сега няма в държавата. С партньорите ни от КЦМ Пловдив моментално вложихме 35 млн. лв. само за да платим задълженията. Когато се изплатят задълженията за заплати, ток и вода тогава предприятието започва да работи", разясни Вълканов. По думите му след това трябва да се инвестира и в машини.

"Когато се ръководи подобно предприятие трябва да се плаща навреме. Безработицата в Мадан сега клони към нула, докато преди година беше 100%. Пряко заетите в "Горубсо" са 850. Взехме изоставен рудник, в който назначихме още 100 човека, като до края на годината ще назначим още 400-500 човека. Освен пряко заетите в рудниците, покрай тях работят още толкова във фирмите подизпълнители", разказа Николай Вълканов.

Той е категоричен, че за управляваните от него дружества е важно да се концентрират в добива на руда. "Трябва да има малък бизнес около нас. Икономически по-изгодно е малка фирма за шие облекла, вместо ние да се занимаваме с тези дейности", добави Вълканов. Според него в Мадан не са се плащали осигуровките за последните 10 години.

"България е на едно от първите места в Европа по производство на злато и на 4 по производство на мед. Където има мед, има и злато. "Челопеч Майнинг" беше като "Горусо-Мадан" - във фалит", сочат данните на Николай Вълканов.

По думите му всяка година в министерство на икономиката, енергетиката и туризма се дават отчети колко тона руда ще копаят концесионерите и от там нататък се знае колко метал ще излезе.

Подкрепи Economic.bg