Външният министър на Бразилия подаде оставка

Причината е дипломатическия скандал с боливийския сенатор Роджер Пинто Молина

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министърът на външните работи на Бразилия Антониу Патриота подаде оставка, предаде ИТАР-ТААС. Причината е дипломатическия скандал с боливийския сенатор Роджер Пинто Молина, който се укриваше в мисията една година. Молина бе транспортиран тайно с два автомобила с дипломатически номера до границата и след това с частен самолет до столицата Бразилия. Той твърди, че в родината му са започанли да го преследват, тъй като се опитал да разпространи информация за корупция и връзки с наркомафията сред боливийските правителствени кръгове.

„Бягството на сенатора не е нанесло и няма да нанесе в бъдеще вреда на двустранните отношения с Бразилия, които остават сърдечни”, заяви боливийският министър на комуникациите Аманда Давила Торес. Тя посочи, че Антониу Патриота ще оглави представителството на страната пред ООН.

Външният министър Патриота от своя страна заяви, че не е знаел за операцията. Неговата оставка бе приета от президента Дилма Русев, а на негово място ще бъде Луис Алберту Фигейреду, който досега бе бразилският представител на ООН.

Подкрепи Economic.bg