Wall Street в очакване

Инвеститорите са на нокти преди обявяването на финансовите резултати на най-големите компании и новините от Европа

Фондовият пазар в САЩ очаква с нетърпение предстоящите финансови отчети. През следващата седмица  Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley ще обявят публично техните резултати. Също така от решаващо значение са и новините от еврозоната. Взаимодействието на финансови отчети и икономически данни ще определи посоката на Wall Street.

Преди няколко дни алуминиевият гигант Alcoa излезе с окуражаващи резултати, а след това големите банки JPMorgan и Wells Fargo отпуснаха още повече напрежението. От 32 S&P компании, които представят резултати за миналото тримесечие, три четвърти се справят по-добре от очакваното. В понеделник ще започне една от най-натоварените седмици на Wall Street. 86 компании ще публикуват своите резултати. Информация ще предоставят финансови институции като Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley, както и компании като General Electric, DuPont и Microsoft.

Въпреки, че тези финансови отчети държат инвеститорите на нокти, новините от Еврозоната са не по-малко очаквани. Прогнозите са предимно оптимистични. „Въпреки това, само едно негативно съобщение от Европа може да обърне настроението“, разяснява анализаторът Джак Албин от Harris Private Bank в Чикаго. След като икономическият растеж в Китай по-рано тази година се оказа по-слаб от очакваното и загрижеността за финансовата стабилност на Испания отново се засили, фондовите пазари в петък губеха въпреки убедителните числа представени от JPMorgan.

От икономическа гледна точка след тревожния доклад за пазара на труда, в САЩ преобладава несигурност. В резултат на това Wall Street преживя най-лошите си две седмици от ноември насам. Dow-Jones индекса загуби 2,7% от стойността си, а по-широкият S&P 500 падна също с 2,7 на сто на 1370 пункта.

Коментари: 0