Ядем полски яйца заради високото ДДС

Не се очаква повишение в цената на яйцата в навечерието на Великден, казаха производители в сектора

232 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Яйцата на българските производители са по-евтини от тези в Полша, но заради голямото ДДС и "щастливите" кокошки при крайния потребител нещата са коренно различни. Около това се обединиха производителите в сектора, цитирани от "Дарик". Според браншовите асоциации не се очаква повишение в цената на яйцата в навечерието на Великден.

"Не е вярна информацията, че полските яйца са по-евтини от българските, обясни Ивайло Гълъбов, член на Съюза на птицевъдите в България. Той изчисли, че родните яйца са на по-ниска цена на пазара към момента. "По информация на Европейската комисия полските яйца не са по-евтини. Обявените от статистиката цени за полски яйца предходната седмица са 7.5 евроцента на яйце, а за българските яйца - 6.1 евроцента за яйце, като това са цени на едро без данъци. Трябва да се знае, че ДДС в Полша е 3%, а в България - 20%", коментира Гълъбов.

Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България сигнализира, че повечето българи ще изберат полски яйца за боядисване. "Полските яйца са по-евтини, защото Полша разписа едно съгласие за отлагане във времето на изискванията на ЕС за ферми от свободни кокошки. С оглед на това, с конвенционалния начин на производство на яйца техните яйца са по-евтини, това е истината. Всички стоки, които съответстват на последните стандарти на ЕС, имат по-висока цена, защото самата стандартизация е свързана с инвестиции и по-високи крайни цени за производителя", коментира тя.

От Съюза на птицевъдите в България ще настояват пред следващия финансов министър да се въведе диференциран ДДС, както е в повечето европейски страни.

Подкрепи Economic.bg