Янукович: Удивлявам се защо Путин мълчи

Русия има основание и право да действа, заяви бившият украински президент на първото си публично изказване след като бе свален от поста

280 ~ 2 мин. четене

"Познавайки характера на Путин се удивлявам защо мълчи така сдържано. Русия има основание и право да действа. Отговорност пред украинския народ носят правителствата на САЩ и Запада, които подстрекаваха Майдана". Това заяви бившият президент на Украйна Виктор Янукович на първата си публична изява на пресконференция в Ростов-на-Дон в Русия. Янукович добави, че "ще се бори за страната си" и че "не носи отговорност за събитията".

Западът трябва да поеме отговорност за неспазеното споразумение с тях. Цялата вина за неизпълнението му лежи на Запада - той изпрати министри, неговите представители внесоха поправки, предложени от съвета на външните министри, който се провеждаше по това време в Брюксел. Ще се върна в Украйна, когато осигурят безoпасността ми, както и тази на семейството ми, каза бившият президент.

Никога не съм издавал заповед на милицията да стреля. Милицията беше без оръжие до последния момент. Когато започнаха да стрелят по нея, тя се въоръжи за защита, защото законът го позволява, добави още той.

Запитан как се е добрал до Русия и дали се е срещал с Владимир Путин, Янукович каза, че е попаднал "благодарение на патриотично настроени офицери, които изпълниха дълга си и ми помогнаха да запазя живота си". Не съм се срещал с руския президент Владимир Путин, но съм разговарял с него от територията на Русия, добави той.

Случващото се в Киев е беззаконие, безвластие и хаос. В парламента се взимат безпрецедентни решения със заплашване на депутати, замеряне с камъни, каза още той.

Междувременно Швейцария спази обещанието си и замрази сметките на сваления украински президент Виктор Янукович. Авоарите на бившия премиер Николай Азаров и ексшефа на администрацията на президента Андрей Клюев също са под запор. Новината разпространи руската агенция РИА Новости, която се позовава на източници от швейцарските финансови среди.

Главната прокуратура на Украйна пък подготвя искане за екстрадирането на Виктор Янукович, предаде УНИАН. Русия обаче може да откаже екстрадирането, тъй като руското нашествие в Крим се разраства и все повече започва да прилича на окупация. Въоръжени превзеха летището в Симферопол, малко по-късно стана ясно, че те са бойци от Главното разузнавателно управление на руските въоръжени сили. Самолетът им се е приземил на аеропорта на Черноморския флот в селцето Гвардейское.

Подкрепи Economic.bg