Янукович разпръсква Майдана, за да не разваля Сочи-2014 на Путин

Гражданската война в Украйна е в ход, смята известният журналист Владимир Федорин

Бившият главен редактор на Forbes Україна пред "Икономика":

176 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Владимир Федорин е бивш главен редактор (до есента на 2012 г.) на украинското издание на водещото в света бизнес списание Forbes, което напуска, след като издателската къща е купена от свързани със сина на президента Виктор Янукович бизнесмени. Преди това е заемал поста зам.-главен редактор на "Forbes Русия". В момента активно отразява ситуацията в Киев за водещи руски медии като в. "Ведомости", собственост на британския The Financial Times.

Вие, като журналист, работил от години в Украйна, как оценявате ситуацията в Киев и  това, което се случва в момента?

На улиците на Киев в момента наистина има улични боеве между спецчастите („Беркут” – бел. ред.) и слабо въоръжени защитници на Майдана. Те са провокирани от правителството, което се стреми да "удави" протеста в столицата до началото на Олимпиадата в Сочи през тази година. Целта е да не му развалят празника на спасителя на режима на (президента Виктор – бел.ред.) Янукович – Владимир Путин. Олимпиадата обаче започва на 7 февруари. Боя се, че в близката седмица ние ще видим много насилие.

Смятате ли, че думите на лидера на УДАР Виталий Кличко за „гражданската война” следва да се възприемат насериозно и следва да се очаква по-нататъшна ескалация в Киев и в големите градове?

Ако гражданската война са боеве между спецчастите на милиция и протестиращи, то тя вече е в ход. На властта ще й се наложи да положи доста усилия за това да разпали истинска война между Изтока (предимно рускоезични градове с православно вероизповедание – бел. ред.) и Запада (предимно украиноезични градове с много католици – бел. ред.) на Украйна.

Може ли според Вас опозицията и президентът Виктор Янукович да се разберат и да спрат насилието по улиците на Киев?

Боя се, че насилието може да бъде спряно само след оставка на Янукович. В случай на силово потушаване на протеста борбата ще излезе в нелегалност, но така насилието само ще нарасне.

Нормално ли е руските медии да атакуват активистите на Майдана и по този начин в цялата преса в Източна Европа да се създава тенденциозна представа за случващото се по барикадите в Киев?

В това, че държавните руски медии участват във войната срещу украинската опозиция, няма нищо учудващо. Те отдавна се превърнаха в част от пропагандната машина на Кремъл. За Владимир Путин Майдан представлява сериозна заплаха – от гледна точка на геополитическите му планове, както и от гледна точка на „лошия пример”, който украинците показват на руснаците.

Оказа се, че на сравнително независима власт може успешно да се окаже съпротива. Мисля, че гражданите на източноевропейските държави, включително и България, които искат да разберат украинската ситуация, не трябва да четат пропагандните руски медии.Това е занимавка за "кремлинолози" (специалисти по политиката на Русиябел. ред.)

Наскоро напуснахте авторитетното издание "Forbes Украйна”. Дали новият пакет закони за налагане на цензура за „екстремизъм” (последният повод хората да излязат на улицата – бел. ред.) е последната капка, преляла търпението на протестиращите?

Ако властите успеят да разгонят Майдана днес, то протестът вече няма да замине никъде, ще си остане на същото място – хората отново и отново ще излизат на улицата.

Очаквате ли властта да продължи с репресиите?

По-нататък всичко е предвидимо – може да бъде въведено извънредно положение, да има задържания и полицейска разправа с активистите. Така че репресиите са осъзнат избор на това правителство и на този президент. Те ще спрат, когато Янукович подаде оставка.

Коментари: 0