Япония дава $500 млрд. за проблема с радиоактивната вода от "Фукушима 1"

Ще бъде изградена бариера, която да блокира заразените подпочвени води

3557 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Японското правителство обеща да даде 47 млрд. йени (473 млн. долара), с които да спре изтичането на радиоактивна вода от резервоарите на "Фукушима 1" и да я обеззарази. С обществените средства ще бъде изградена бариера, която да блокира заразените подпочвени води, предаде Reuters. Също така ще се увеличи капацитетът на системите ALPS, които трябва да пречистват водата от около 60 радиоактивни съставки, с изключение на титан.

"Светът е насочил погледа си към нас, и очаква да види дали можем да се справим с извеждането от експлоатация на "Фукушима 1", включително и да се справим със заразената вода", каза премиерът Шинзо Абе на своите министри, с които обсъди плана за действие.

Компанията оператор на централата Tokyo Electric Power Company (Tepco) не успява да се справи сама с проблема, пояснява японската преса. Новите решения идват след посещение на министъра на индустрията Тошимицу Мотеги в района заради многобройните аварии.

По последни данни всекидневно се изливат по 300 тона радиоактивна вода в Тихия океан. В почвата пък са навлезли около 400 000 тона заразена вода.

Подкрепи Economic.bg