Япония отбелязва 2 години от разрушителното земетресение

В цялата страна ще се проведат възпоменателни прояви в памет на над 18-те хиляди жертви

3650 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Япония отбелязва днес втората годишнина от разрушителното земетресение и последвалото цунами, което пък довее до аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1". В цялата страна ще се проведат възпоменателни прояви в памет на над 18-те хиляди жертви на природните бедствия.

Страната все още не може да се възстанови напълно от природното бедствие, което опустоши североизточния регион на страната. Няколко хиляди души все още са в неизвестност, а усилията за реконструкция и възстановяване продължават, пише Reuters.

Ядрената авария в АЕЦ "Фукушима" принуди 160 хиляди души да напуснат домовете си. Скоро след това започнаха масови протести срещу ядрената енергия и правителството в Токио постепенно затвори всичките си 50 атомни реактора. Всички, освен два, продължават да не работят.

Според прогнози на японските власти пълното възстановяване може да отнеме между 3 и 15 години. Сред основните проблеми е бавното възстановяване на разрушената инфраструктура и обезлюдяването на засегнатите райони.Подкрепи Economic.bg