Японска автомобилна компания ще инвестира в България

За Делян Добрев най-важното икономическото събитие през 2012 г. е отдаването на концесия на блок "Хан Аспарух"

Автор: Атанас Христов

Инвеститорите от Изток ще заменят вложителите от Запад, които на фона на рецесията в Европа са все по-малко активни. Това коментира в телефонно интервю пред Дарик икономическият министър Делян Добрев, който в момента е на посещение в японската столица Токио.

"След форума в Китай, три китайски компании за производство на електрически автобуси вече изразиха желание да инвестират в България. Едната вече подписа и започва вложенията у нас. Само през първия етап ще бъдат инвестирани над 100 млн. евро", поясни Делян Добрев. По думите му и японските компании имат желание да работят в у нас. "Две компании искат да инвестират в България", коментира Добрев. Според него с по-сериозни са намеренията на дружество, което произвежда компоненти за автомобилните концерни.

Делян Добрев коментира и дебатите около АЕЦ "Белене", като отново припомни, че България няма пари да строи тази мощност. "За мене много по-важно е отдаването на концесия на блок "Хан Аспарух", защото добивът на газ от този участък в Черно море ще даде енергийна независимост на страната ни. В момента сме на 4 години и половина от доказване на българските залежи на газ, което ще ни даде енергийна независимост и ще намали цената на газа", категоричен е Делян Добрев.

Коментари: 0