Юнкер: Гърция няма да излезе от еврозоната

Страните от еврогрупата твърдо възнамерявали да задържат изпадналата в тежка криза държава

Страните от еврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз, увери вчера премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на министрите на финансите на 17-те държави от еврозоната. "Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане", добави той.

Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, отбеляза Юнкер.

Той припомни, че ЕС и Международният валутен фонд са помогнали много на Гърция и продължават да го правят, като деблокираха миналата седмица поредния транш от 5,2 милиарда евро. От тази сума 4,2 милиарда бяха вече преведени на Атина, а останалата част ще бъде отпусната до края на юни.

Преговорите за сформиране на правителство в Гърция продължават безрезултатно от момента на произвеждане на парламентарните избори на 6 май. Левите партии, чиито позиции значително се засилиха в резултат на вота, настояват за преразглеждане на мерките за бюджетни икономии, на основата на които еврозоната и МВФ приеха програма за антикризисна помощ за Гърция на стойност 130 милиарда евро.

Европейски дипломати отбелязват, че ако в Гърция не бъде създадено правителство, което да може да гарантира изпълнението на всички поети от Атина задължения, изпълнението на антикризисната програма ще се окаже невъзможно, което на свой ред ще означава неконтролируем дефолт на страната и изпадането й от еврозоната.

На фона на успокоението, което дойде от Юнкер, чуждестранните медии коментират, че пред Гърция все по-осезаемо застава възможността да изпадне от еврозоната.

Коментари: 0