Юнкер: Спрете с мрачните сценарии за Гърция

Председателят на Еврогрупата е категоричен, че страната няма да напусне еврозоната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Развиването на сценарии за евентуално излизане на Гърция от еврозоната трябва да спрат. Това каза Председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "Гърция няма да се оттегли от еврозоната, това няма да се случи", каза Юнкер.

Апелът на Жан-Клод Юнкер съвсем не е случаен. Днес има работна среща на Еврогрупата, която има за задача да подготви извънредна телеконференция на финансовите министри от еврозоната за кризисната ситуация в Гърция в сряда.

Главна и единствена тема на разговорите ще бъде определянето на условията за отпускането на Гърция на поредния транш от антикризисната помощ на стойност 31.5 млрд. евро.

Този транш Атина трябваше да получи още през пролетта или лятото, но политическата нестабилност в страната и неспособността на правителството да осигури изпълнението на условията на тройката кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ) доведоха до шестмесечна отсрочка. В момента гръцките власти се опитват да убедят тройката да продължи срока за намаляване на държавния дълг до 120% от БВП от 2020 до 2022 г.

Коментари: 0