Юнкер иска мониторингът върху България да продължи

Европейският съюз трябва да намали зависимостта си от руския газ, призова кандидат-шефът на ЕК

Автор: Николай Марченко

Мониторинговият механизъм в областите „правосъдие” и „вътрешен ред” трябва да продължи, докато политическата класа в България се научи да се придържа към европейските ценности. Това заяви за БНР доскорошният председател на Еврогрупата и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

В момента той е кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Еврокомисията (ЕК). „Приоритет на следващата Европейска комисия трябва да бъде намаляването на енергийната зависимост от Русия”, акцентира той на актуалния проблем.

 „Трябва да сменим енергийните канали, защото и от политическа, и от икономическа гледна точка е лошо да сме толкова зависими от Русия, колкото сме в някои части на Европейския съюз”, категоричен бе Юнкер.

„Заради тази зависимост на някои страни ние можем лесно да бъдем политически изнудвани от Русия”,  мотивира позицията си бившият премиер на Люксембург.

В тази връзка той обяви като един от приоритетите си създаването на енергиен съюз в Европа, което е инициатива на полския министър-председател Доналд Туск.

По думите на Юнкер, такъв съюз трябва да намали енергийната зависимост на някои страни в Общността и да повиши общата й енергийна сигурност. 

Коментари: 0