За 15 месеца КЗК наложи 28 глоби за злоупотреби

Антимонополната комисия не може да посочи кои са монополите, твърдят от ведомството

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За близо 15 месеца (от началото на 2012 г. до 20 март 2013 г.) Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения). Общата стойност на наложените глоби за извършени нарушения е 20.75 млн. лв., става ясно от съобщение на антимонополната комисия.

Писмото от КЗК беше изпратено до широката общественост след отправените в публичното пространство призиви към Комисията "да се самосезира и да даде отговори - кои са монополистите, какви картелни споразумения се взимат".

Според правото в областта на конкуренцията, което е прието в България, монополно е положението на предприятие, което по закон има изключителното право да извършва определен вид стопанска дейност, припомнят от КЗК. От антимонополното ведомство разясняват, че господстващо е положението на предприятие, което с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като е независимо от своите конкуренти, доставчици или купувачи.

"Нито Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. Аналогично на Европейската комисия (ЕК), КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба. Както ЕК, така и КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по ЗЗК или по Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС)". С тези си аргументи КЗК отхвърли искането да определи кои са монополистите в България.

Подкрепи Economic.bg