Забраниха продажбата на земя на чужденци до 2020 г.

ГЕРБ, Атака и БСП се обединиха около предложението на Волен Сидеров за продължаването на мораториума

116 ~ 2 мин. четене

С гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака", парламентът удължи до 2020 г. забраната за продажба на българска земя на чужденци. Със 171 гласа "За", 38 - „против" и 12 - „въздържал се", депутатите приеха Решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.

БСП разкритикува предложението на националистите и го нарече популистко. Въпреки това обаче при гласуването повечето "червени" депутати гласуваха "За" удължаване на мораториума.

"България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение". Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков в отрицателен вот след приемането на проекта. "Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на Конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", добави Миков.

В същото време Европейската комисия (ЕК) потвърди, че ако България не отвори пазара си от началото на 2014 г., както е предвидено в договора за еврочленството ни, ще се пристъпи към наказателна процедура.

На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме страната да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора", обясни говорителят по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс, цитиран от БНР.

Говорителят подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от ЕС. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторната му ратификация от 28-те държави в общността.

Подкрепи Economic.bg