Загрижеността за икономическия ръст повлече акции и петрол

Повишението на германския износ не успя да помогне на еврото

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Европейските акции, петролът и златото се понижиха в понеделник. Спадът се движеше от загрижеността за перспективите пред световната икономика и въздействието й върху корпоративните печалби, пише Ройтерс.

Световната банка вече намали очакванията си за ръста в Азия, включително и в Китай - втората по големина икономика на планетата. Това заличи позитивните настроения на играчите, които е петък видяха светлинка в тунела след обнадеждаващи данни за трудовия пазар в САЩ. Празниците в САЩ и Япония днес обаче се очаква да ограничат търговията.

Индексът FTSEurofirst 300 загуби 0.7% на 1103.51 пункта, а германският бенчмарк DAX30 заличи 0.8%, въпреки добрите данни, които показаха неочакван ръст на износа през август. "Невероятно е как германският износ успява да се повишава толкова в тази трудна среда", коментира Андреас Шойерле, икономист в DekaBank.

Признаците, че най-голямата европейска икономика набира сила обаче не успяха да помогнат на еврото и то загуби 0.4% до 1.2975 долара за евро. Нестабилната икономическа перспектива оказа негативно влияние и на цената на петрола сорт Брент с доставка през ноември. Фючърсите на европейския бенчмарк загубиха 90 цента до 111.12 долара за барел. Цената на златото се понижи с 0.2% до 1777.89 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg