Зам.-правосъдният министър е новият шеф на Комисията "Кушлев"

Мандатът на Пламен Георгиев е 5-годишен

3695 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев ще е новият председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (известна и като Комисията "Кушлев). Решението за освобождаването на Георгиев от сегашния му пост и назначаването му на новия е по решение на министър-председателя Бойко Борисов.

В момента комисията няма председател, който според нормативната уредба се назначава именно от премиера. Мандатът на Пламен Георгиев е 5-годишен и започва от деня на попълването на състава на Комисията.

Пламен Георгиев е роден през 1976 г. Завършил е право и международната магистърска програма "Право на Европейския съюз" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Унгария и в САЩ в сферата на борбата с корупцията в публичната сфера и на борбата с организираната престъпност. Владее английски и руски езици.

Работил е като следовател в Столичната следствена служба, като прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратури, като прокурор и ръководител на екип във ВКП. Преди да бъде определен за заместник-министър на правосъдието през 2011 г., е бил заместник административен ръководител на Специализираната прокуратура. За дейността си е отличен от Висшия съдебен съвет с предсрочно повишаване в ранг прокурор в апелативна прокуратура. Носител е и на наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността, се посочва в съобщението на пресцентъра на кабинета.

При избора на Пламен Георгиев за председател на Комисията за конфискация са отчетени неговата висока професионална квалификация, опитът му в системата на наказателното правораздаване, административният му опит в Министерството на правосъдието и доброто име, с което се ползва в юридическите среди.

Първият председател на комисията беше проф. Стоян Кушлев, който беше освободен през април 2011 г., след като стана пословично известен с големите заплати, които ведомството е определяло. На негово място беше назначен юристът Тодор Коларов, но през февруари миналата година той беше освободен.

Подкрепи Economic.bg