"Замразените" цени на храните остават до Коледа

Земеделският министър води разговори с търговските вериги да предлагат по различно време продукти от първа необходимост на промоция

92 ~ 2 мин. четене

Търговски вериги ще предлагат по различно време различни стоки на промоция. Намалените продукти ще са само български. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНТ 1.

По думите му засега повече от три вериги са се съгласили да участват в инициативата. Дали ще се включат още магазини ще стане ясно след няколко дни. До тогава търговците трябва да са върнали отговор каква ще е тяхната позиция.

Според министъра целта на „Евтина Коледа” е промоциите на евтини стоки да започнат по-рано и да касаят хранителни продукти, а не луксозните стоки.

„Не сме говорили за ново сваляне на цените, те и сега са пределно ниски. Разговаряхме дали могат да продължат с подобен вид промоции”, обясни Найденов.

По думите му няма никакви договорки между министерството и търговските вериги, за да поддържат ниски цените на основните хранителни стоки.

Министърът посочи още, че се подготвят промени в законодателството, които ще наложат по-строг контрол над търговските вериги. Причини са оплакванията на доставчици и производители, че веригите осъществяват определен натиск над тях. Промените предвиждат срокът за плащане към доставчиците да бъде съкратен и да не е повече от месец. Министърът обясни, че търговските вериги са искали от фирмите определени такси при влизането им в магазина. Налагало се им и да правят определени промоции. В момента документът се съгласува.

„Опитваме се условията в Германия да са същите и за производителите от България”, каза Найденов.

Той посочи още, че неизчистени остават около 300 млн. компенсаторки, а около 700 млн. вече са използвани. В момента единственият начин да се продава земя от държавния поземлен фонд е чрез компенсаторни записи.

Преди няколко месеца министърът наредил да се направи инвентаризация на цялата земя от фонда, за да може всичко свободно да се предложи за продажба.

Подкрепи Economic.bg