Замразените инвестиции влошават перспективите пред Германия

Вътрешното търсене и цялостния експорт почти през цялото време след началото на 2010 г. нарастват

136 ~ 2 мин. четене

Германия минава за силния човек на Европа. Всъщност обаче може да е по-слаба отколкото изглежда. В продължение на години, ниските нива на капиталови разходи подкопаваха индустриалното бъдеще на страната. Докато БВП е вече с 1.3% над нивата от преди кризата, инвестициите за истинско оборудване са с 16.5% по-ниски от тогава. Още по-лошото е, че те спадат в шест поредни тримесечия.

Причините за това са много. Сривът на инвестициите веднага след фалита на Лееман Брадърс сочи към цикличните фактори. Тогава обаче кризата в Европа добави нови големи несигурности, което направи компаниите още по-предпазливи.

По ирония на съдбата задържащата се слабост е може би обратната страна на медала за добрата заетост в Германия. Задаващият се дефицит от квалифицирани кадри, както и монетарните облекчения, може би са спрели временно компаниите да съкращават ненужен персонал. Ограничаването на капиталовите разходи може би е начин за компенсация за работните места. Задържането на капиталовите разходи е начин за компенсация за по-високите ведомости.

Цикличните фактори са обаче само един фактор. Сривът на инвестициите всъщност е бил по-голям отколкото техническите графики показват. Магнитутът и трайността му постоянно изненадва прогнозиращите. Вътрешното търсене и цялостния експорт почти през цялото време след началото на 2010 нарастват, евтините кредити са на разположение, а разходите за труд са под контрол.

Нещо повече. Текущото замразяване на капиталовите разходи утвърждава обезпокоителен дългосрочен тренд. Инвестициите в Германия са доста под средните европейски в продължение на повече от десетилетие. Брутното формиране на капитала е спаднало от 23% от БВП в началото на 90-те до 17% към днешна дата.

Кризата в еврозоната ще изчезне в един момент. Чакащото търсене тогава ще задейства временно увеличение на инвестициите. През последните две десетилетия обаче цикличните възстановявания не са били достатъчно силни, за да реверсират дългосрочния тренд. Това прави много трудно да си представим защо сега трябва да е по-различно.

За държава с над средното ниво индустриален сектор и при застаряващо население това изглежда опасно. Най-модерната индустриална база може да бъде подържана единствено чрез непрестанна модернизация на капиталовите активи. Разочароващото ниво на инвестициите в Германия повдига въпроси за истинската сила на икономиката и най-важното за  нейното бъдеще.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg