Застрахователите няма да загубят много от наводненията

Голяма част от фирмите и домакинствата в Централна Европа нямат застраховки и ще трябва сами да покрият щетите

3566 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Голяма част от пострадалите от компаниите и домакинствата в Централна Европа нямат застраховки и ще трябва сами да покрият щетите от наводненията, пише Reuters. Според главният изпълнителен директор на най-голямата презастрахователна компания Munich Re Николаус фон Бомхарт причината за това е, че застрахователите в миналото са отказвали да предлагат услуги в региона.

Тази тенденция се е променила и застрахователите вече са подготвени да застраховат почти всякакъв вид риск, но недостатъчният брой застраховки в региона остава проблем според него. "По отношение на загубите, е прекалено рано да дам каквито и да било цифри, но макроикономическата загуба ще бъде много по-голяма от застрахователните", казва той.

И докато нивата на водата се покачваха, а хиляди германци, австрийци, унгарци, чехи и словаци се евакуираха, някои експерти от индустрията изразиха очаквания, че застрахователните загуби ще бъдат по-малки от тези при големите наводнения в региона от 2002 г.

"Въпреки че в някои райони нивото на водата е по-високо, инвестициите през последните 10 години означават, че защитните съоръжения в някои места вършат по-добра работа в сравнение с 2002 г." смята Майкъл Йедражак, експерт по презастраховане в Hiscox.

Неговото мнение се споделя и от най-големия застраховател в Европа Allianz, въпреки че стотици от инспекторите на компанията по щетите едва сега влизат в засегнатите райони. "Много хора правят паралели с 2002 г. Ние обаче все още не отчитаме същия размер на щети, както тогава", казва членът на борда на директорите на Allianz Клемент Буут. Наводненията от 2002 г. нанесоха икономически щети за 16.5 млрд. евро, а застрахователните искове бяха за 3.5 млрд. долара според данни на Munich Re.

Munich Re и нейните конкуренти Swiss Re и Hannover Re предупредиха, че ще отнеме известно време, вероятно седмици, преди да имат точна оценка за размер на щетите.

Около една трета от домакинствата в Германия са застраховани срещу природни бедствия като наводнения, поройни дъждове и свлачища, но подобна застраховка или не се предлага, или е много скъпа за много от районите, в които често има наводнения. Застрахователите обаче очакват сериозно количество искове за залетите от водата коли, при които обикновено се обявява тотална щета.

Коментари: 0