Заплатите на чиновниците скачат с 20%

Ръстът на доходите ще започне още от този месец, каза Симеон Дянков

8024 ~ 1 мин. четене

Държавните служители ще почувстват с около 20% по-високи заплати, благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от този месец. Заради това чувствително увеличение, което изпреварва инфлацията, основният приоритет на кабинета догодина си остава увеличението на пенсиите. Това каза в интервю за bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти, подчерта Дянков.

„Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, с които са свикнали в средата на 2009 г. Ако се види ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40%, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15%, а реално с 4-5% за средната пенсия”, коментира Дянков.

Министърът очерта два варианта за увеличение на пенсиите. Най-вероятно малките пенсии ще се увеличат отново с по-голям процент, отколкото най-големите пенсии. При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8%.

Подкрепи Economic.bg