Заплатите на военните скачат най-малко с 9%

Пари ще намерим от скрити резерви на министерството, каза Аню Ангелов

3551 ~ 2 мин. четене

Бюджет 2013 не е добър в отдела си за отбрана. Това заяви военният министър Аню Ангелов в студиото на сутрешния блок на TV7. Провел съм три срещи с Бойко Борисов, чух се и със Симеон Дянков. Трябва да намерим решение на проблема. Утре ще се вземе окончателното решение, дали увеличението на заплатите да не бъде 10% и повече за всички военнослужещи, съобщи Ангелов. Пари ще намерим от скрити резерви на министерството. Социално напрежение в армията няма. То съществува само в главите на лидерите на някои стари и нови партии, допълни още той. Стремежът ни е да се получи компенсация на тригодишната инфлация. Това решение не е окончателно, заяви още той.

Трета година съм министър и всяка година, когато се приема бюджетът се започва дебат за премахването на 20-те заплати компенсация. В закона сме записали, че лицата, които са изпълнявали военна служба могат да се пенсионират с 27 години трудов стаж. Ако е младши офицер може да се пенсионира на 52, а ако е старши на 54 години, разясни военният министър.Въвеждането на тази пенсионна възраст позволява на военните да се чувстват сигурни. Протестът, с който плашат от легия "Раковски"е неизпълнение на военните задължения. Те могат да се събират, да пушат, да правят каквото искат. Но те трябва да разбират, че не са синдикална организация, коментира Аню Ангелов.

Военно- транспортният самолет "Спартан" не е летял с министър-председателят. А що се отнася до вертолетите "Кугър" - да, летели са с премиерът и ще продължават да летят с него, когато той сметне, че това е необходимо. Други министри са се возили с военните хеликоптери и те имат това законово право", заяви той.

Подкрепи Economic.bg