Започва прием на заявления за помощ от ЕС заради руското ембарго

ЕК подпомага производители на плодове и зеленчуци, засегнати от санкциите на Русия

Започва прием на заявления за помощ от ЕС заради руското ембарго

Снимка: Стоян Йотов

140 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) предлага временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, засегнати от въведената от Русия забрана за внос на някои селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС).

Мерките целят намаляване на предлагането на плодове и зеленчуци на Общия пазар на ЕС чрез изтегляне на продукция от пазара или предотвратяване на пускането на продукция на пазара с цел облекчаване на натиска върху цените.

От своя страна производителите могат да получат подпомагане за изтеглени или непредложени на пазара годни за консумация плодове и зеленчуци.

Предвидената помощ за всички държави-членки в ЕС е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. Подпомагането е по отношение на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини. 

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 1 септември 2014 г. от общинските служби по земеделие.  Информацията, събрана от Министерство на земеделието, ще бъде нотифицирана пред ЕК, и въз основа на нея ще се определи финансовият ресурс за България.

ЕК ще приема заявления до изчерпване на финансовия ресурс по схемата. Поради тази причина земеделските производители трябва да подадат заявленията си в най-кратки срокове. В тях могат да бъдат включени само реално произведени количества и съществуващи насаждения

Подпомагат се само производители на зеленчуци и/или плодове, които са регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители до 17 август 2014 г.

Коментари: 0