Защо всеки ще ползва Chrome OS до три години

Вярно е, че браузърът се възприема бавно, но е само въпрос на време, докато Google не се възползват изцяло от платформата си

Първоначално, хромбуците на Google бяха приети с доста смесени отзиви от потребителите. Те бяха по-радушно приети в училищата, където лесното им управление и бързото им стартиране се харесва на учащите, но не може да се каже същото и за обикновения потребител.

Само преди дни, Samsung и Google представиха следващото поколение модели Chromebook, заедно с излизането на новата версия на Chrome OS както и на новите устройства наречени Chromebox. Според анализаторите от интермедията ZDNet, този успех на облак-базираната платформа Chrome OS е само началото. Те дори отиват по-далеч в прогнозите си като твърдят, че до 3 години всички ще ползваме поне по едно устройство с Chrome OS.

Ето и няколко причини според digital.bg, защо това ще се случи:

1. Евтини устройства

Тези устройства са твърде скъпи в момента. Но това ще се промени при това скоро. Устройствата с Chrome OS не се нуждаят от солиден хардуер, за да работят добре, особено сега, когато се възползват от GPU графичните процесори. Разбира се, оригиналните Atom-базирани модели Chromebook имаха проблеми, но подобренията в самата операционна система доведе до справянето с тях. И тъй като последното поколение на Chrome OS- базираните устройства не използват четириядрени  процесори, това ще доведе до сериозен спад на цената им.

2. Многообразие на използваните приложения

Използвали ли сте се някога Chrome Web Store? Разнообразието от приложения, които вече са достъпни в уеб магазина е наистина впечатляващо. Ако приложенята Netflix, Facebook, Angry Birds, и Autodesk работят добре в Chrome OS, то платформата няма да се различава по нищо от десктоп операционните системи, или мобилните платформи. Всичко зависи от приложенията.

3. Chrome OS и Android ще се слеят

Още през 2009 година, Сергей Брин прогнозира, че Android и Chrome OS вероятно ще се доближат една към друга, и след един определен период от време ще се слеят, а браузърът Chrome за Android вече ‘намеква’, че това се случва. Android вече е доминираща мобилна платформа и в бъдеще тя ще работи на различни устройства – от телевизори, и хладилници до таблети. Освен това, Chrome има най-големият пазарен дял сред другите браузъри, и когато Chrome, Chrome OS, и Android все започнат повече да си приличат, те ще доминират сред останалите си конкуренти.

4. Chrome OS ще успее защото е продукт на Google 

За Google е факт, че имат достатъчно пари, които да инвестират в продуктите си за да ги доусъвършенстват докато не станат лидер на пазара. Това те доказаха търсачката си, с мобилната си платформа Android, и със своя Chrome браузър. Така че в това отношение Google са доста упорити, и едва ли ще мине доста време преди и този техен продукт да стане вездесъщ.

5. Интернет ще бъде всичко, от което се нуждаете

Това вече е факт за повечето потребители. Облачно-базираните приложения продължават да изместват десктоп приложенията, и все повече потребители прекарват дните си взирайки се в уеб браузъра, вместо в конкретно приложение. Дори Microsoft признават тази тенденция и скоро ще видим Office 365 под формата на облак-базирано уеб приложение. Adobe също разработват подобна уеб платформата за разработчици, наречена Muse, която е от типа ‘това, което виждаш е онова, което ще получиш’ (‘WYSIWYG’ – “What You See Is What You Get’).

Това всъщност е тенденцията през последните 18 месеца. Не е трудно да си представим какво ще се случи след три години ако нещата продължат в тази насока. Вярно е, че Chrome OS се възприема бавно, но е само въпрос на време, докато Google не се възползват изцяло от платформата си, добавят още от digital.bg.

 

Коментари: 0