Застраховката на дома става задължителна

Полица плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, смята Лиляна Павлова

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите частна собственост. Това мнение изрази министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова в „Седмицата” на Дарик. Тя подчерта, че това е личното й мнение, но уточни че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома - това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, заяви още Павлова. „Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, обясни министърът.

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима”, уточни тя.

„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.

Министър Павлова обясни, че пострадалите за сградите държавна и общинска собственост, които са 43 плюс 13, само технически са били спазени изискванията на закона. След проверка се оказало, че в застрахователните полици на нито един от обектите не фигурира клауза срещу земетресение.

„Всички тези 43 плюс 13 сгради са застраховани, но нямат клауза срещу земетресение, което е парадоксално. А съгласно Закона за държавната собственост застроените имоти публична държавна собственост задължително се застраховат и тези средства трябва да са им предвидени в бюджетите. В Закона за общинската собственост е същото”, обясни министърът.

„Аз зададох този въпрос - защо не сте застраховали в пълнота. Защото застрахованите в Перник повечето са в Общинска застрахователна компания. Първият ми въпрос беше тя предлага ли клаузата земетресение. Отговорът беше „да, предлага”. Защо не сте се застраховали - защото нямаме пари. Въпреки че законът изрично казва, че не само че трябва да са застраховани, а всяка държавна или общинска собственост, институцията трябва в годишния си бюджет да предвиди тези средства да си застрахова сградите.

Коментари: 0