Заведенията вече затварят заради забраната за пушене

Пушачите избягват да посещават ресторанти, защото им нарушаваме навиците, казва Атанас Димитров, председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София (БАРС)

4391 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Димитров, здравният министър Десислава Атанасова продължава да защитава пълната забрана за пушене. Вие ще продължите ли да се борите за отмяна на забраната? Как ще се отрази на заведенията през зимата тази мярка?

Ние сме длъжни да продължим да се борим за падане на забраната, ако искаме да съществуваме. Отражението върху бранша през зимата ще е катастрофално, то вече е катастрофално.

Не знам какво точно мисли да прави здравният министър, но знам, че в това си качество не би трябвало да дава друго становище освен за запазване на забраната. Но се надявам на здравото мислене на депутатите и премиера.

 

- Казахте, че положението за заведенията вече е катастрофално. Колко са намалели оборотите?

Оборотите са се понижили с между 30 и 50% в зависимост от категорията и типа на заведението. Спадът е спрямо същия период на 2011 г.

Лятото се крепяхме, защото имаше възможност да се пуши навън, но пък пострадаха нощните клубове и заведенията, които нямат открити площи. Наложи им се да наемат допълнителни площи от общините, а наемът е сравнително висок. Миналата година с подкрепата на столичния кмет Йорданка Фандъковастигнахме до споразумение за намаляване на таксата "тротоарно право" с 25%. Въпреки това нивото на наемите остава високо- от 27 до 36 лв. на кв. м.

Тези наеми се плащаха и преди, но не се усещаше, защото оборотите бяха по-високи и компенсираха.

През това лято средният наем за 100 кв. м. за 4-те летни месеца беше 10 800 лв. Собствениците плащаха, за да могат на тези места да сядат пушачите и да има някакъв оборот.

Сега пушачите избягват да посещават заведения, защото им нарушаваме навиците. Нарушаването на навика води до намаляване на потреблението. А като прибавим и свитото потребление заради икономическата криза,ситуацията става катастрофална.

 

- Имате ли вече изчисления колко бихте загубили през зимата, когато няма да има възможност да се пуши навън?

Буквално бихме загубили колеги.

Преди няколко дни говорих с представител на най-голямата компания за безалкохолни напитки. Той ми каза, че за последния месец само в "Люлин" в София са затворили 7 заведения.

Ако вървим с този темп, за 12 месеца ще затворят 84 обекта. А в "Люлин" има 100 заведения.

 

- Появиха се мнения, че има вероятност да се либерализира режимът и да се разреши пушенето след 22 ч. Как гледате на тази идея?

Това ще помогне само на нощните клубове. В София има 19 хил. заведения – всякакви. От тях 17 хил. са ресторанти, кафетерии, нощни барове и дискотеки. Клубовете са не повече от 150, което означава, че обричаме на гибел 16 хил. ресторанта за сметка на 150 бара. Не е нормално – законите би трябвало да важат за всички.

Дадохме равни права на пушачи и непушачи – имаше салони.Който не спазваше правилата – да има вентилация или салони, не можеше да работи по този начин и се обявяваше като заведение за непушачи.

 

- Да разбирам ли, че ще искате да се върне старият режим – със зали за пушачи и непушачи?

Да. Искаме да е като в Австрия, Хърватска, Швейцария, така както е в европейските страни с 4 изключения. Дори тези 4 държави в момента не спазват тази забрана – такъв пример е Гърция. В Германия само няколко провинции, като Бавария, са въвели пълна забрана за пушене.

Нито австрийците, нито швейцарците са по-глупави от нас. В Хърватска подобна забрана просъществува само 4 седмици. Политиците им се усетиха, че мярката е катастрофална за туристическата индустрия и върнаха старото положение – т. нар. балансиран режим.

Ние не искаме да либерализираме пушенето. Искаме равни права за клиентите. Факт е, че съществува бремето на пушенето. Пушачите са болни, зависими хора, но трябва да имат своето кътче. Те не са отритнати от обществото, за да ги гоним навън. Не можем да изгоним различните – има ги в обществото и трябва да се съобразяваме с тях.

Подкрепи Economic.bg