Завещанието на Нелсън Мандела

Бившият президент на Южна Африка остави наследство, оценено на 4.1 млн. долара

3626 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела остави наследство, оценено на 4.1 млн. долара (46 млн. южноафрикански ранда), предаде BBC. Сред имотите на бившия президент са луксозна къща в Йоханесбург и по-скромна къща в родното му място - провинция Източен Кейп. В завещанието му са вписани и възнагражденията от продажбите на книги, включително на автобиографията му ("Дългият път към свободата").

Семейството на Мандела ще получи 160 хил. долара заедно с част от приходите от книгите. Завещанието е съставено от 40 страници, а изпълнителят му Дикганг Мосенеке го определя като "заредено с емоции". Към момента няма постъпили оспорвания, а ако има те могат да се подадат в 90-дневен срок, уточнява BBC.

Световноизвестният лидер е завещал на всеки един от близките си служители по 4430 долара и по 8860 долара на всяко едно от четирите учебни заведения, които е посещавал.

Другата част от приходите от продажбите на книги ще бъдат предоставени на управляващата партия Африкански Национален конгрес(ANC). Желанието на Мандела е те да се използват за разпространяване на информация за принципите и политиките на партията и най-вече за принципа на помирение.

Подкрепи Economic.bg