Здравното министерство маха извънредните такси в болниците

Експерти обаче ще опишат конкретно всички видове разрешени допълнителни плащания, за да не се злоупотребява с интерпретации на Наредбата за достъп до медицинска дейност

156 ~ 1 мин. четене

Подготвят се нови правила в Наредбата за достъп до медицинска дейност, които ще сложат край на постоянните доплащания в клиниките. Допълнителните такси, които сега пациентите плащат в болниците, ще бъдат премахнати, съобщава „Труд“. 

Според сега действащите разпоредби пари се събират за „самостоятелна стая, телефон, телевизор, меню за хранене по избор, избор на лекар и други“. Експерти обаче ще опишат конкретно всички видове разрешени допълнителни плащания, за да не се злоупотребява с това „и други“, което сега дава простор на въображението на директорите на клиники. 

„Колкото и да са находчиви, няма да имат законово основание да искат всевъзможни такси от болния“, уверяват източници от Министерство на здравеопазването. От ведомството се надяват така да спасят джоба на пациентите от нерегламентирани плащания, които се покриват от Здравната каса. 

Подкрепи Economic.bg