Зеленчукопроизводителите кандидатстват за deminimis

Общият финансов ресурс е 1.5 млн. лв.

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Производителите на зеленчуци ще могат да кандидатстват за помощ deminimis до 13 август, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). От последното решение на Управителния съвет на фонда взе решение за отпускане на минимална помощ deminimis на производителите на ориз и зеленчуци.

Крайният срок за подаване на заявления е 9 август за производителите на ориз и 13 август за зеленчукопроизводителите. Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ, отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

Финансовият ресурс, предвиден за прилагане на държавна помощ за зеленчукопроизводителите е 1.5 млн. лв. Средствата са част от реализирания остатъчен ресурс по приключили схеми за прилагане.

Малките субсидии deminimis помагат на местните производители, като според европейското законодателство не влияят върху търговията и конкуренцията между държавите-членки. Един земеделски производител има право да получи deminimis до 14.67 хил. лв. за период от три данъчни години.

По прилаганата държавна помощ за производителите на домати и компенсиране на разходите им за купуване на средства за растителна защита от Доматения миниращ молец срокът за подаване на заявления е до 1 октомври 2013 г., реши още УС на ДФЗ. Миналата година 76 земеделски производители получиха 823.43 хил. лв. по тази схема.

Подкрепи Economic.bg