Зелените се отказаха от коалиция с Меркел

След осемчасови предварителни преговори в Берлин, те установили, че няма как да изгладят различията си по някои от ключовите въпроси с блока на канцлера

76 ~ 1 мин. четене

Германската партия Зелените излиза от преговорите с консервативния блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) за съставяне на управляваща коалиция, съобщaва генералният секретар на ХДС Херман Грьое. Причината за решението е наличието на съществени разногласия между тях и християндемократите.

След осемчасови предварителни преговори в Берлин, "Зелените" установили, че няма как да изгладят различията си по някои от ключовите въпроси с блока на канцлера Ангела Меркел.

Сред разногласията е и дарение от близо 700 000 евро от семейство Квандт, акционери в BMW, за партията на германския канцлер Ангела Меркел. От опозицонната левица цитираха дарението във връзка с блокирани от Меркел по-строги екологични мерки за автомобилната индустрия. Ако те бъдат приети, ще се отразят и на BMW и според противниците на Меркел, случващото се не е случайно.

Християндемократите сега имат намерение да се концентрират върху "проучвателната" среща със социалдемократите, която ще се проведе утре. В случай че консервативният блок и социалдемократите не стигнат до споразумение и сложат край на преговорите, вероятно ще се стигне до повторни избори.

Подкрепи Economic.bg