Fitch заплаши САЩ с понижение на кредитния рейтинг

Като причина за решението си агенцията посочи евентуалния фалит, който ще настъпи в случай, че Вашингтон достигне границата на дълга си на 17 октомври

88 ~ 1 мин. четене

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings постави първокласния рейтинг „ААА” на САЩ под наблюдение с негативна прогноза. Агенцията отправи предупреждение, че част от рейтинга може да бъде загубен заради финансовите раздори около бюджета, съобщава Financial Times.

Като причина за решението си агенцията посочи евентуалния фалит, който ще настъпи в случай, че Вашингтон достигне границата на дълга си на 17 октомври. Основните опасения идват от това, че при най-лошия случай американското правителство няма да може повече да плаща на своите служители.

„Това би навредило на възприятието за кредитоспособността на САЩ, както и на икономиката. Несъгласията във Вашингтон подкопават доверието във функционирането на американската политическа система, и още по-лошо - доверието в долара като световна резервна валута”, коментират от Fitch.

Досега американската рейтингова агенция Fitch нито веднъж не е поставяла под въпрос отличния кредитен рейтинг на САЩ.

В момента държавният дълг на САЩ е 16.7 трлн. долара. Ако тази горна граница не бъде вдигната законодателно, на 17 октомври Вашингтон няма да бъде в състояние да изплаща външните си заеми и ще бъде принуден да обяви технически фалит.

Представители на демократите и републиканците в САЩ вече няколко седмици не могат да постигнат съгласие за увеличаване на ограничението за държавния дълг. Всяка политическа формация отстоява интересите си.

Подкрепи Economic.bg